Attentie – luizen – attentie

Ergens in mijn hoofd gaat het alarm af, dreunend. Defcon 1. De hoorn galmt. De fel oplichtende oranje zwaailichten draaien hun waarschuwende rondjes. Ik sluit mijn ogen. Als ik ze weer open is het beeld verdwenen. De woorden hangen nog wel in de lucht: “Saar heeft luizen.”

CameraZOOM-20130929191212324

Even later zit mijn dochter in onze tuin. Terwijl ze haar huiswerk Engels maakt, behandelt Fleur haar met een zwaar stinkend goedje. Wie zegt dat de oplossing niet slechter is dan de kwaal? Het ruikt in ieder geval wel zo.

De hele school van de kinderen hangt vol capes. Aan het begin van het jaar zijn alle ouders opgeroepen om zich aan te melden als luizenouder. In de praktijk zijn het vrijwel uitsluitend luizenmoeders. Na iedere vakantie en zo nodig vaker, zijn ze ijverig bezig met de speurtocht naar de kleine hoofdbewoners. Niet dat ze gevaarlijk zijn. Ze kriebelen, dat wel. Maar dat doet het bij mij ook als ik alleen al aan ze denk.

Luizen zijn staatsvijand nummer 1 en nu mijn dochter besmet is, voel ik me bijna schuldig. Alsof ze melaats is. Terwijl een luis juist het liefste kiest voor schone en gewassen haren. Dus eigenlijk is de komst van luizen een compliment, maar dat krijg ik vast niet uitgelegd aan de fanatieke bestrijders van luizen.

Advertenties

Een gedachte over “Attentie – luizen – attentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s