Aangepaste Marokkaan

Voor € 12,50 knipt hij mijn kleine beetje haar in tien minuten weer enigszins in model. Tijdens die 600 seconden haalt mijn Marokkaanse kapper vandaag flink uit naar Wilders. Hij noemt de PVV-voorman een draaikont, een chagrijn en een negatieve bron van ellende.

De kapper lacht alleen hartelijk als hij spreekt over het Zweedse paspoort van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Hij slaat zich bijna op de knieën van pret als hij spreekt over drie jaar geleden toen Wilders uitgerekend een Zweeds paspoort als voorbeeld gaf als ook ongewenst tweede paspoort. "Ik zeg het je, hier zit Allah achter. Hij hoorde Wilders drie jaar geleden aan en pakt hem nu terug. Allah kijkt toe en lacht."

Tijdens de knipbeurt vraag ik de kapper wat hij van zijn eigen tweede paspoort vindt. Als het kon, zou hij het opgeven? Hij begint een positief verhaal over Marokko. En dat het handig is om het paspoort te gebruiken als hij naar Turkije gaat (Nederlanders moeten daar wel een visum kopen). Hij wil het niet opgeven, hij voelt zich Marokkaan.

Dat mag. En toch is hij geen Marokkaan. Bij binnenkomst vroeg ik hoe het met hem gaat. Hij antwoordde als een echte Nederlander: "Ach, ik mag niet klagen, ik mag niet klagen." Maar het grootste bewijs kwam aan het eind van mijn bezoek. Al de hele tijd klonk op de achtergrond 100%NL. Op het moment dat Jan Smit met Leef nu het kan begon, ging het volume omhoog en zong onze Nederlandse kapper vrolijk mee. Dan ben je toch aangepast?

Advertenties

Een gedachte over “Aangepaste Marokkaan

  1. Bij die nationaliteitenkwestie lopen twee dingen verschrikkelijk door elkaar. Aan de ene kant heb je het papiertje waarop staat binnen welke natiestaat je huis toevallig staat. Aan de andere kant heb je een enorme diversiteit aan culturen en culturele groepen (hier in China zijn bijvoorbeeld “56 nationaliteiten”, waarmee ze de 56 etnische groepen in China bedoelen).
    De grenzen van de natiestaten zijn getrokken door bazen van die natiestaten, vaak zonder te letten op hoe het nu eigenlijk zit met etnische groepen. Daar komen problemen van, bijvoorbeeld met de Koerden en in Afrika (het is geen toeval dat de grenzen kaarsrecht zijn – denk maar niet dat etnische groeperingen traditioneel aan weerskanten van 1 rechte streep hebben gewoond).
    De discussie in Nederland gaat aan de oppervlakte over het papiertje, terwijl de eigenlijke discussie juist een culturele is. Maar in plaats van over deze essentie de debatteren – een debat dat Wilders verliest aangezien er in de hele geschiedenis van de mensheid werkelijk nooit ook maar 1 geheel monoculturele samenleving is geweest – gaat het nu over een Zweeds paspoort… Maar de discussie gaat helemaal niet over nationaliteit in de betekenis van het behoren tot een natiestaat. Het gaat over nationaliteit in de betekenis van het behoren tot een culturele of etnische groep.
    Overigens is 12,50 wel duur hoor. Hier in Chengdu knippen ze je al vanaf ongeveer 0,80 eurocent… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s