Nederland slaat flater? Nee, hoor.

Nederland is stuurloos. De regering is gevallen en we kunnen het voorlopig wel vergeten… Zeker in het buitenland. Ik ben blij dat ik niet op wintersport ga.

Met de val van het kabinet stopt de Nederlandse missie in Afghanistan definitief op 31 juli aanstaande. Ik ben nooit tegen de missie geweest maar ik vind dat we na vier jaar best even plaats kunnen maken voor een ander land. Dan kunnen onze militairen en hun materieel op adem komen en over een jaar of twee weer fris aan de slag, in Afghanistan of elders in de wereld.

Door de terugtrekking uit Afghanistan zouden we gezichtsverlies lijden in het buitenland. Bij RTL Nieuws werd het nog zeer negatief gebracht. De NOS plaatste het al iets meer in perspectief: helemaal onverwacht kan het niet komen voor de NAVO en Amerika. Nederland stemde twee jaar geleden in met verlenging van de missie met als voorwaarde dat ‘we’ dit jaar stoppen. Natuurlijk zal minister Verhagen de afgelopen weken hebben aangegeven dat Nederland wel zou willen blijven. Maar de NAVO en Amerika volgen het nieuws in Nederland toch wel een klein beetje? Dan hadden ze kunnen weten dat de discussie maar moeizaam verliep. Dus kan de kabinetscrisis niet helemaal onverwacht komen. Als dat wel zo is, dan zouden ze het functioneren van hun diplomatieke diensten eens onder de loep moeten nemen.

De kabinetscrisis kwam voor de kenners niet onverwacht en dan valt het met dat gezichtsverlies volgens mij best mee. Bovendien hebben we best al iets gedaan, de afgelopen jaren daar in Uruzgan. En als we over een jaar of twee aangeven dat we weer van de partij zijn, zal niemand bij de NAVO roepen: "Jullie hebben twee jaar geleden jullie gezicht verloren, we willen jullie niet meer…" Het is de retoriek van de diplomatie: dreig met gezichtsverlies en je gesprekspartner stemt met je in. Althans, meestal werkt het zo…

Een gedachte over “Nederland slaat flater? Nee, hoor.

  1. Een aantal jaar geleden riep Balkenende in de campagne tegen zijn tegenstander: Mijnheer Bos, u draait. Het leverde Bos de bijnaam draaikont op. En nu Balkenende wil dat Bos zijn Uruzganbelofte verbreekt, houdt Bos zijn poot stijf. Met wie je het ook eens bent, je moet de ironie in die situatie kunnen waarderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s