Langs de rand

Eerste besefte ik het me niet helemaal. De juf van Sarah vertelde het verhaal toen ik onze oudste dochter ophaalde van school. Ik reageerde koel, maar later knikte mijn knieën.

Onze grote meid had een zuurtje gekregen, een andere leerling was jarig. Saar zoog zo hard op het zuurtje dat het in haar keel schoot. Eerste werd ze wit, toen blauw. De juf is in actie gekomen. Uiteindelijk heeft de duo-partner van Fleur (!) met een harde klap, met de vlakke hand tussen de schouderbladen, het zuurtje uit de keel van Saar laten schieten. Er kwam slijm achteraan, toen dat eenmaal afgeveegd was kon mijn dochter niet laten om te zeggen: "Nu gaat het wel weer, hoor!"

Onze Saar ging langs het randje. Zelf is ze er ook van onder de indruk: "Ik vond het wel even spannend." Maar ze is er nog. Gelukkig. Zeker omdat we in onze families nogal oud kunnen worden. De oma van Fleur werd 92. De tante van mijn vader, tante Janna, is 94. Het toeval wil dat we vandaag bezoek kregen van Tante Janna.

Tante Janna

Tante Janna is niet blij als ik foto’s van haar neem. Al die rimpels. Ik vind dat ze juist een heel mooi gezicht heeft. Een heerlijk bezoek. Daarna was het tijd om even te feesten: Bas kreeg een voldoende van de wijkverpleegkundige (die ook langskwam), Fien kreeg een positieve beoordeling op het consultatiebureau (waar ik met haar heenging) en Sarah is nog onder ons! En hoe vier je feest? Dan trekt Fien het danspakje van Saar aan (herken je het, Suzan?) en gaan we dansen…

Fien danst!

6 gedachtes over “Langs de rand

 1. Ja, dat zijn van die momentn die we allemaal wel eens beleefd hebben! En daarna dankbaar zijn dat onze beschermengeltjes echt bestaan.
  Ik herken de dansschoentjes… het danspakje herken ik niet…. er liggen hier weer 2 tassen met spullen voor jullie klaar waar ook 3 roze dans/turnpakjes in zitten….

 2. Zuurtjes uitdelen op school!? Da’s voor slecht voor je tandjes en…
  NIET voor kindertjes van 3-4 jaar. Dat zou de juf toch moeten weten.

 3. Pfff, die langs-het-randje-momenten kosten een ouder jaren van hun leven… Gelukkig is het weer goed gegaan.
  En over amootje: die was officieel nog wel 92, maar lag op haar 93e verjaardag nog ‘gezellig’ bij tante Ploontje in de garage! Mooie foto van je tante Janna!

 4. De rest van je verhaal was mooi, maar ik bleef vooral hangen daar waar het begon: het zuurtje van Saar. Te belachelijk voor woorden. Ten eerste dat een moeder van een kleuter haar kind op zuurtjes laat trakteren. Ten tweede dat de school dat toelaat. Ik weet echt niet wat ik hoor!!! Volgens mij hoort een school een veilige omgeving te creeren voor kinderen. Ben er gewoon boos over!

 5. @ Monique en Kees. Natuurlijk moet de school veilig zijn. Toch vind ik dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. In een drukke klas is het lastig controleren en overzicht houden. Vergeet niet: als je als docent op het laatst zo’n traktatie moet controleren en je stuurt de hele boel terug…

 6. Goede duidelijke richtlijnen van school naar de ouders helpt een hoop. Op de school van mijn kinderen wordt steeds nadrukkelijk gemeld dat alleen ‘gezonde’ traktaties mogen. Geen snoep dus. We weten inmiddels niet beter. De kinderen idem.
  En als die regels er op school zijn, kunnen zelfs onverantwoorde ouders er niet meer omheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s