Operatie, een echte

Jur grijpt diep in de koe

Catrien is een jaarclubgenoot van Fleur. Catrien is samen met haar man Jur een paar weken geleden naar Anna Paulowna verhuisd. Daar werkt Jur als dierenarts. Gisteren zijn we met het hele gezin in Anna Paulowna gaan logeren. Het is een gedenkwaardig bezoek geworden.

Het was gezellig. Maar dat niet alleen maakte het tot een goede trip. Ik was nog nooit in Anna Paulowna geweest. Toch was dit het dorp waar mijn vader ooit, in de jaren veertig, voor het eerst naar een school in Nederland ging. Na terugkomst uit Nederlands Indië, logeerden mijn opa en oma met hun twee zonen bij de zus van mijn opa. Die woonde in het Noord Hollandse dorp. Hier ligt dus een stukje familiegeschiedenis.

De vader van boer Fred aan het werk

Gedenkwaardig was ook de operatie die ik meemaakte. Jur moest op bezoek bij een boer omdat een koe een probleem had met 1 van de magen. Door gasvorming steeg de maag op van de onderkant van de buik naar de bovenkant. Jur moest ingerijpen.

Eerst de koe onder verdoving brengen met een aantal rugprikken.

Nooit eerder was ik bij een operatie op een koe. Terwijl boer Fred grapjes maakte, keek ik toe hoe Jur in de ijskoude stal het dier onder handen nam. De stoom sloeg uit de wond. De koeien worden geopereerd in de stal omdat koeien tegenwoordig niet vervoerd mogen worden, de mond- en klauwzeer gooit roet in het eten. Uiteindelijk kon Jur wel iets doen, maar bleek hij niet tevreden. Ik hoop dat de koe het overleefd. Ik maakte in ieder geval een unieke gebeurtenis in mijn leven mee.

Het wassen van de handen en armen, de vader van boer Fred kijkt toe.De avond valt, Jur wordt bijgelicht.Boer Fred kijkt toe, want boeren willen zien wat er met hun dieren gebeurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s