Een kloof

Jan Terlouw schreef ooit een boek over Berg en Dal. De twee landen waren ooit één, tot een grote aardbeving een grote kloof tussen beide landsdelen deed ontstaan. Dal was de pineut, want arm en droog. Het boek kreeg de sprekende titel ‘De Kloof’. Ik las het jarengeleden en begreep toen al dat het ging over de verdeling van de rijkdommen en over verhoudingen tussen bevolkingsgroepen en de verschillende sociale klasses. Sinds gisteren lijkt er in Nederland ook zo iets als een kloof.

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting

De SP van Jan Marijnissen en de PVV van Geert Wilders zijn de grote winnaars. Kunnen partijen verder uit elkaar liggen? De extremisten winnen. Nederland polariseert steeds verder.

Ik schrik wel een beetje van de winst van Wilders. Ik vraag me wel eens af of de mensen die op zo’n partij stemmen wel eens een boek over de islam lezen. Mijn advies: begin in het boek van Joris Luyendijk. Ik neem aan dat er nog veel betere boeken op dit gebied zijn, maar Luyendijk schrijf toegankelijk, dat is wel nodig, zo dunkt me. Wel aardig: de nummer 8 van de PVV is Teun van Dijck, woonachtig op Curacao. Het spreekt tot de verbeelding. Ik kan via Google geen afbeelding van de man vinden. Maar ik vermoed dat het een blanke man is. En wat doet dit kamerlid in dit ‘boevenland’, zoals Wilders de Antillen ooit noemde. Ach, het wordt vast een leuke tijd in de kamer.

Ook al omdat Marijnissen met al zijn welbespraaktheid (bijna demagogisch) een luidere stem krijgt in de Kamer. Kijk op zijn weblog voor een filmpje over het feestje van vandaag. Een feestje was er niet voor GroenLinks, de partij verloor een zetel. Ondanks mijn steun. Het schijnt trouwens wel een grachtengordelpartij te zijn. CDA: kampioen van het platteland. Nou, ik ben geen lid van de grachtengordelmaffia. Ik voel me wel meer stadsmens dan plattelandsbewoner, dus mijn keuze klopt in op dit vlak in ieder geval wel.

Ik hoorde op de radio dat er uit 23 combinaties van partijen een meerderheid gevormd kan worden. Het worden leuke maanden… Ik ben heel benieuwd hoe Balkenende dit gaat managen. Het is niet z’n sterkste punt…   

Advertenties

Een gedachte over “Een kloof

  1. Wij zijn voorlopig nog niet verder dan de ‘Koning van Katoren’. Ook een aanrader trouwens. Hebben het als luisterboek (cd) net uit, heerlijk om om gezamelijke ritjes naar te luisteren. Hadden we maar een Stach in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s