Een verjaardag zonder slingers

Sarah snapt het niet. Oti is jarig. Maar de slingers zijn niet opgehangen. Dat kan volgens mijn oudste dochter dus niet. Want als iemand jarig is, dan hangen er slingers. Toch? Nee, in dit geval niet. In dit geval bestaat de afsluiting van het 63ste levensjaar van mijn schoonmoeder uit een gezellig samen zijn. Een hele avond heerlijk eten, kletsen, discussiëren en spelletjes spelen. Ik kon me maar niet ontrekken van het kerstgevoel. Buiten guur en koud. Binnen gezellig en warm.

Een verjaardag begint natuurlijk met de jarige job. Tineke had al uren in de keuken gestaan om de ‘soto’ (heerlijke indonesische soep) te maken. Buitengewoon lekker. Maar voor het hoofdgerecht, eerst het snoepen. Onder andere met chips

De kinderen mogen weer hun schoen zetten. Onder begeleiding van Fleur, tante Annet en oom Dave wordt het ene liedje na het andere ten gehore gebracht. Sarah kent vaak de tekst al. Begint gerust solo maar als de rest inzet dan verandert haar zang in zacht gemompel.


Fleur roept hier geen hogere goden aan. Fleur is wel fanatiek. Ze probeert hier het antwoord te vinden op een Triviant vraag. Iets wat haar niet lukt. Ondanks deze ‘devote’ houding. We maken gebruik van een verouderde versie van Triviant. In deze editie viert het communisme nog hoogtij en is de Muur nog lang niet gevallen. De jongere generatie kijkt soms wat verdwaasd bij de vragen. De ouderen springen dan juist op. Als het over oude Hongaarse voetballers uit de jaren vijftig gaat bijvoorbeeld. Toch weten mijn schoonmoeder en ik, na een slome start, allebei met 3 ‘piefjes’ te winnen. Ha, ha. De rest heeft het nakijken.

Fien vindt het heerlijk om bij Opa Hein en Oti te zijn. Al slaapt ze vaak moeilijk als ze in een ‘nieuwe’ omgeving te bed wordt gelegd. Dus ook deze avond. Maar ze mag even bij ons aan tafel zitten. De koningin heeft meteen alle aandacht. En gaat daarna min of meer tevreden slapen. Op het moment dat haar hoofd de matras raakt… wordt Saar wakker. De avond eindigt dus in een echt feestje. Nog even kletsen met de kleine. Al denkt zij dat het de nacht al voorbij is. We hebben de grootste moeite om haar weer in bed te krijgen. Fien ook weer wakker. Misschien hadden we ze allebei gewoon moeten laten liggen. Daarin zijn we slechte ouders. Maar ja. We vinden het eigenlijk gewoon te gezellig om niet met ze te ravotten en te kletsen.

Een gedachte over “Een verjaardag zonder slingers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s